top of page

Første september

Det er den første dagen i september, den første høstmåneden. Høst betyr som regel forandring, særlig når man er barn. Da begynner man på skolen igjen, nytt klassetrinn, nye bøker, nye lærere, og etter hvert ny skole. Kjente klassekamerater byttes ut med nye, og når det er tid for studier er det gjerne også en ny by eller sågar et nytt land. Og så roer det seg når man blir eldre. Da etablerer man seg med jobb og familie, og høsten blir bare en av disse årstidene som kommer og går. Helt til man kaster seg ut i det ukjente og planlegger å starte gjestgiveri...


Denne høsten er sannsynligvis den mest skremmende høsten jeg har opplevd. Jeg har valgt bort det trygge, velkjente og stabile læreryrket for å etablere egen bedrift. Vibeke og jeg er gründere. Jeg er selvstendig næringsdrivende!


Læringskurven har vært bratt. Det har vært tøffe tider. med full jobb og totalrenovering av et hus fra 1885 samtidig. Vi har aldri vært borti en så stor oppussing før, og har ikke hatt erfaring med å sjonglere snekkere, elektrikere og rørleggere, holde styr på ventilasjon, brannkonsept, SEFRAK-regler og kommunale regler. Det har vært mange skjær i sjøen, mye blod, svette og tårer, og vi har brent oss kraftig på enkelte områder. Her vil jeg ikke gå i detaljer, det har kostet oss og huset dyrt, og det fortjener et eget innlegg.


Nå fokuserer vi på å legge til rette for at gjestene våre skal ha det best mulig, og så langt virker det som om de trives hos oss. Vi begynner å komme inn i gode rutiner for renhold, vasking av sengetøy og håndklær, og vi bruker nå mest tid på å lære oss regnskapsprogram, regler for mva og skattetrekk, og på å forberede åpning av kafeen vår. Det tar dessverre mer tid enn vi hadde forventet, mye fordi vi ennå ikke har fått et ordentlig kjøkken på plass (jfr. forrige avsnitt), fordi vår etterlengtede espressomaskin står fast i Italia og fordi arbeidstilsynet fortsatt ikke har gitt lyd fra seg.


Om ikke lenge, når vi endelig har fått opp kjøkkenet, starter jobben med å planlegge og øve på det vi skal servere i kafeen. Dette gleder vi oss veldig til. Vi gleder oss til å lage en ny møteplass for innbyggerne i Volda, og håper at de vil sette pris på det vi kan tilby.


Som min kjære Vibeke skrev på facebook i dag:

Velkommen høsten!

Tiden for å tenke de viktige tankene, ha de dype samtalene, drikke varm te med ingefær, sitron og honning, kle seg i raggsokker og myke ullklær, lese mye bøker, se film og spise popcorn, lage varme supper og gå friske turer, se fargene på løvet og rimet på grenene, sovne til lyden av regnet som trommer, lage frostrøyk med pusten og lytte til den melankolske musikken.

God høst til alle!328 visninger0 kommentarer
bottom of page